fbpx

SMED – en musikberättelse

2018-03-18

Syftet är att genom att nyskapa en musikalisk berättelse i modern gestaltning med en historisk sann berättelse – visar vi på att historien upprepar sig i nya former.

Detta är en musikalisk berättelse om familjen Smed som sökte ett bättre liv i Sveriges Amerika – Norrland. De kom från området längs den Ångermanländska kusten, från de små stugornas och de stora barnkullarnas land. 

Då familjen Smed var stora entreprenörer på sin tid, i mitten av 1800-talet, gestaltas det i vår konsert och belyser det faktum att även dåtidens människor drevs av entreprenörskap och framtidsanda. Vi vill visa på hur människans entreprenörskap och sökande har betydelse till att förbättra integrationen och skapa en bättre vardag. Idag har vi stora utmaningar att integrera våra nyanlända. 

Vi har ett gemensamt kulturarv, musiken, men givetvis även stora skillnader. För att öka samarbetet mellan länder och skapa förståelse för de kulturella skillnaderna är det viktigt att ha en gemensam nämnare som alla kan förstå, oberoende av språk, psykisk- och fysisk förmåga eller bakgrund. Som denna bro kan musiken genom sitt universalspråk föra människor och länder närmare varandra. Vårt projekt är ett bidrag till detta brobyggande. 

Medlemmarna av ensemblen
-Maria Bervelius – sång och berättelse
-Peter Nordwall – saxofoner
-Ulf Nordwall – piano och orgel

har många års erfarenheter och kompetenser som musiker, textförfattare och kompositörer

SMED är resultatet av en forskningsstudie som Ulf Nordwall gjort kring historien om nybyggarlandet Norrland. 

Vi får under 1800-tal följa släkten till fältjägaren Jonas Jonsson Smed, född den 14 mars 1810, död genom drunkning i Vallsträsket den 13 november 1839. Smed hade i sällskap med sin fru, Anna Brita Jonsson Smed, gått över isen från västra sidan av sjön. I närheten av Nölåkersberget brast isen och båda hamnade i vattnet. Med gemensamma ansträngningar tog sig Anna-Brita upp på isen. När hon försökte hjälpa Jonas hamnade de båda åter i vattnet. Jonas lyckades hjälpa upp Anna- Brita ur vaken och sade åt henne ”att inte försöka hjälpa mig” då drunknar vi båda två. ”Det är bättre att jag drunknar, spring du hem till barnen” uppmanade Jonas innan han gick till botten. Det sista Jonas i sin kamp från att drunkna försökte lugna sig med var att familjens fyra barn hade sin mor Anna-Brita hos sig. Att Jonas Jonssons Smeds son, Anders Jonsson Smed, 50 år senare skulle omkomma i sommarfisket genom drunkning var en sådan fasansfull tragedi för släkten Smed att man än idag, 150 år senare, talar om den. En tragedi som medförde hårda prövningar såsom barnaktion, svält och misär.

Här skulle historien om släkten Smed kunnat ta slut, men istället för att ge efter för motgångar reste sig släkten Smed. En oväntad kärlekshistoria resulterade i ett giftermål och nio nya liv.

Kommande konserter
11 april kl. 19.00, Lillan Luleå
12 april kl. 19.00, Härnösands Stadsteater
13 april kl. 19.00, Thule Teatern Örnsköldsvik
15 april kl. 14.00, Västerbottens Museum Umeå

Vill du att SMED skall komma till din stad? Hör gärna av dig!

En unik inbjudan!
Ensemblen har fått en unik inbjudan till Chicago för konserter i maj 2018 på Swedish American Museum och på Nordic Culture Center in Rockford!

closemenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram